Horeca, Bakkerij & Recreatie

Als je kiest voor de afdeling HBR dan kun je later werken in de horeca (hotel, restaurant, cafe), bakkerij (brood, banket) of de recreatieve sector (toerisme, recreatie, vrije tijd). Het goed kunnen omgaan met mensen is dan natuurlijk heel belangrijk. Bij ons doe je echt vanuit de praktijk je vakkennis op. We hebben een prachtig eigen lesrestaurant waar gasten komen van buiten de school. Hier kun je oefenen in je toekomstige vak en ontdek je wat er allemaal bij komt kijken.

HBR is echt een vak voor leerlingen die creatief zijn en graag met hun handen willen werken.

Gedurende het derde en vierde leerjaar krijg je praktijklessen in Koken & Serveren, Brood & Banket en doe je een eerste aanzet tot het werken in de recreatieve sector. Ook leer je door allerlei praktische opdrachten hoe je de “gasten” van dienst kunt zijn en loop je stage bij een bedrijf wat bij jou past.

Je leert in de theorielessen van alles over warenkennis – materiaalkennis – menuleer – drankenkennis, hygiëne en informatica. In de praktijklessen oriënteer je je op de recreatieve sector, brood bakken, patisserie, banket, bereiden van eenvoudige gerechten tot een menu, gerechten uit andere landen, verzorgen en opdekken van tafels en serveren in ons oefenrestaurant

Mogelijkheden na het behalen van je HBR diploma 

MBO; BOL, BBL niveau 2,3 en 4, zoals zelfstandig werkend kok, instellingskok, gastheer/gastvrouw, voedingsexpert, bakker, patissier,  facilitaire dienstverlening oa. stewardess of steward, werken op een boot of in een ander land, hospitality food en beverage, medewerker entertainment en events, medewerker recreatie, sport en toerisme.

Je ziet; met HBR zijn de mogelijkheden eindeloos!

Vakkenpakket

Leerjaar 3
AVO-vakkenNederlandsLichamelijke opvoedingDeze vakken neem je mee naar het vierde leerjaar.
EngelsEconomie
Maatschappijleer
Duits of wiskundeAan het eind van leerjaar 2 kies je een vak waar je leerjaar 4 Centraal Eindexamen in ga doen.
KunstvakkenDit vak sluit je aan het eind van leerjaar 3 en neem je mee naar het Centraal Eindexamen (CE)
ProfieldelenGastheerschapBakkerijAan het eind van leerjaar 3 doe je Centraal Schriftelijk en Praktijk Examen (CSPE) in deze vakken.
KeukenRecreatie
Leerjaar 4
AVO-vakkenNederlandsEngelsDe leerling rond de vakken af tijdens het Centraal Eindexamen.
EconomieDuits of wiskunde
MaatschappijleerDit vak rond je af met een schoolexamen (SE) en neem je mee naar het Centraal Eindexamen (CE).
Lichamelijke opvoeding
Keuzevakken (verplicht)Gastheerspecialisatiebrood- en banketspecialisatieDe leerling rond het keuzevak af met een proeve van bekwaamheid (pvb).
Patisserie
Overige keuzevakken (een leerling kiest een van de onderstaande keuzevakken)Bijzondere keukenMode en designDe leerling rond het keuzevak af met een proeve van bekwaamheid (pvb).
WebshopVoorkomen van ongelukken en EHBO
Geüniformeerde dienstverleningDrone technieken