Brugklas vmbo tl/havo

Met een vmbo tl en vmbo tl/havo advies, kom je op de Oranjelaan in een gemengde brugklas vmbo tl/havo. In het eerste leerjaar maak je kennis met de verschillende vakken om te ontdekken welk niveau het beste bij je past. Na de brugklas vmbo tl/havo ga je verder in het tweede leerjaar vmbo tl op de Oranjelaan of leerjaar 2 havo op de locatie Wilhelminalaan.

Het onderwijs is gericht op vmbo tl niveau, waardoor het ook voor echte vmbo tl leerlingen niet te moeilijk is. Uitdaging bieden we genoeg in de lessen, maar ook in de keuzelessen van het maatwerkprogramma. In je brugklas heb je genoeg tijd om te groeien naar het voor jouw passende profiel.

Kern – intensief – plus

Binnen het vmbo tl zorgen we voor onderwijs op maat dat speciaal is afgestemd op jouw behoeften. Dit doen we door middel van verschillende arrangementen, namelijk: kern, intensief en plus. Het kernprogramma vormt de basis en omvat ongeveer 75% van je totale onderwijsprogramma.

Naast dit kernprogramma heb je de mogelijkheid om extra lessen te volgen binnen het intensieve arrangement om je kennis naar een hoger niveau te tillen. De keuze voor dit arrangement wordt gemaakt in overleg met je vakdocent, ouders en mentor. Als je denkt dat het kernprogramma voldoende is voor jouw behoeften, kun je ook kiezen voor het plusarrangement.

Naast de maatwerkuren van het intensieve en plusarrangement bieden we ook wekelijkse ateliers aan, waar je kunt deelnemen aan activiteiten zoals wiskunde, muziek en andere kunstvakken. Zo streven we ernaar om jouw schoolervaring zo boeiend en passend mogelijk te maken.

Leerjaar 2 t/m 4

Komt het einde van je eerste leerjaar in zicht, dan kies je twee van de volgende drie vakken: Duits, Frans en aardrijkskunde.

Aan het einde van leerjaar 2 maak je opnieuw een keuze uit twee van de volgende vakken: Duits, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en dienstverlening & producten. Daarbij kies je ook één van de creatieve vakken.

Nederlands, Engels, biologie, economie en wiskunde blijf je altijd volgen. In het derde leerjaar staat de profielkeuze centraal. Hierbij kies je een vakkenpakket passend bij het profiel Techniek, Zorg & Welzijn, Economie of Landbouw.

Het vierde leerjaar wordt een examenprogramma van zes theorievakken gekozen om examen te doen voor het vmbo tl diploma. Voor een diploma vmbo gl doe je examen in vijf theorievakken samen met het praktijkgerichte vak dienstverlening & producten.

Beide diploma’s hebben dezelfde waarde als het gaat om de overstap naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Als je echter van plan bent om door te stromen naar de havo, dan is een vmbo tl diploma een vereiste.