Handbalmeiden klas 3 en 4 TL kampioen!

De bloedstollende handbalfinale van Olympic Moves is gewonnen door de meiden van klas drie en vier van het Regius College. Op het laatste moment stonden ze voor met één punt verschil. Het doelpunt van Esmee Schenk in de laatste seconde zorgde ervoor dat de school uit Schagen definitief de winst binnenhaalde.

Het is te vergelijken met de Olympische Spelen, maar dan voor middelbare scholen: de jaarlijkse voorrondes van Olympic Moves zijn weer gestart. Meer dan de helft van de middelbare scholen in Nederland doet mee aan deze sportcompetitie.

Ook Wiringherlant, Scholen aan Zee en het Regius College waren vrijdag aanwezig tijdens de regiokampioenschappen handbal die werden gehouden in ’t Veld. Scholen uit de hele provincie Noord-Holland kwamen naar het Noord-Hollands dorp om te strijden voor een plekje in de landelijke finale.

De sport handbal is populair in de Noordkop en dat betekent dat Noord-Holland de grootste voorronde heeft. Bas Buchwaldt is chef de mission van het Regius College, een term die we ook kennen van de Olympische Spelen. „Het niveau dat je hier bij handbal ziet, dat zie je niet bij elke sport”, vertelt Buchwaldt. „Er zitten hier zoveel leerlingen die aan handbal doen dat je echt een selectie kunt maken. Leerlingen van basis-kader tot vwo spelen samen in een team. Elke leerling mag meedoen want met sporten ben je gelijk.”

Talent

Volgens gymdocent Freek Aalmoes is er veel handbaltalent van Schagen, ZAP en VZV. „Maar andere regio’s hebben dat natuurlijk ook. In Volendam zit zelfs de handbalacademie.” Aalmoes ziet dat de animo bij leerlingen wel wat terugloopt. „Vroeger hadden we wel drie selectierondes, iedereen wilde meedoen. Nu hebben ze het vaak druk, ze handballen vaak al zoveel. Het lukt soms niet meer om alles te combineren. Als je al op landelijk niveau speelt, is er weinig ruimte.”

De zussen Winonah en Natasja Tonkes werken beiden op het Regius College en coachen de meiden van klas drie en vier. Even voor de start van de eerste wedstrijd lopen de zenuwen op. De pool is gewijzigd en ze moeten nu opeens tegen Don Bosco uit Volendam. En die zijn heel sterk. Het Volendamse team heeft meiden die in de landelijke top spelen.

Toch hebben de meiden van het Regius op papier niet zo veel te vrezen. Het team bestaat voor een deel uit semi-profs die naast school en huiswerk wel vijf keer in de week trainen. Twee jaar geleden deden de meeste meiden uit dit team ook mee aan Olympic Moves en werden ze Nederlands kampioen. De vraag is of dat nogmaals lukt? Binnen een paar minuten staat het 2-0 en die voorsprong bouwen ze snel verder uit. Na 12 minuten wordt de wedstrijd beslist met 10-3 voor het Regius College.

Vasthouden

Coach Winonah Tonkes is blij. „De boodschap is overgekomen, nu moeten we het nog vasthouden”, zegt ze opgelucht. „Het is natuurlijk heel knap, want deze meiden zijn helemaal geen team”, vult zus Natasja Tonkes aan. „Al die meiden spelen bij andere verenigingen en in andere klassen. Ze komen van de havo of de Hofstraat, maar handballen kunnen ze. Het is gewoon een leuk stel meiden bij elkaar en dus voor ons heel leuk om mee te werken.”

De laatste wedstrijd is wederom tegen het Volendamse Don Bosco. Met een 8-6 winst weten ze in een bloedstollende wedstrijd de winst te behalen. Op 7 juni mag dit team van het Regius College deelnemen aan de landelijke finale in Papendal. Ook het schoolteam van het Regius College én klas 1-2 van Scholen aan Zee kwalificeerden zich voor het Nederlands Kampioenschap. (Bron NHD 13 april)